Cinsellik

Aile Yaşamı

Evlilik içinde cinsellik aracılığıyla eşler birbirine olan sevgilerini ifade ederler. Amerikalı ünlü bir vaizin söylediği gibi, “Cinsellik, eşlerin birbirlerine ‘Seni seviyorum, bütünüyle sana aidim” diyebilmeleri için Tanrı tarafından oluşturulmuştur.” Hristiyanların Tanrı’sının cinselliği lanetlediğini ya da Kutsal Kitap’ın cinsel ahlak bekçiliği yapan bir kitap olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Tanrı’nın cinselliği teşvik ettiğini söylersek ne dersiniz? Kutsal Kitap’ta, şehveti ve aşkı anlatan, “Ezgiler Ezgisi” adlı bir bölüm vardır. Bir sevgilinin diğer bir sevgiliye aşkı şöyledir:

Zevkler içinde, ey sevgilim, sen ne güzelsin ve ne şirinsin. Bu senin boyun hurma ağacına, memelerin de salkımlara benziyor. Hurma ağacına çıkayım, dallarını tutayım, dedim; memelerin üzüm salkımları gibi olsun, soluğunun kokusu da elma gibi. Ve ağzın en iyi şarap gibi, o şarap ki, uyumakta olanların dudaklarından kayıp, sevgilim için dümdüz akar (Ezgiler Ezgisi 7:6-9).

Bu gerçekten de Kutsal Kitap’tan mı? Aynen öyle!

Gerçek şu ki, bazı utangaç teologlar bu sözlerin Tanrı’nın insanlara olan aşkını simgelediğini iddia etseler de bu kitabın cinsellik ile ilgili olduğu gayet açıktır. Burada karı-koca olarak birlikte yaşamanın ve evlilik içi cinselliğin güzellikleri anlatılmıştır.

Aslında bütün Kutsal Kitap evliliği ve evlilik dahilindeki cinselliği övüyor. Tanrı’nın evliliği yaratışın ilk aşamalarında var ettiği ve cinselliği de fiziksel bir ifade yöntemi olarak belirlediği yazılıdır:

Bunun için insan anasını ve babasını bırakacak ve karısına yapışacaktır, ve bir beden olacaklardır. Ve adam ve karısı, ikisi de çıplaktılar, ve utançları yoktu (Yaratılış 2:24-25).

Evlilik içinde cinsellik aracılığıyla eşler birbirine olan sevgilerini ifade ederler. Amerikalı ünlü bir vaizin söylediği gibi, “Cinsellik, eşlerin birbirlerine ‘Seni seviyorum, bütünüyle sana aidim” diyebilmeleri için Tanrı tarafından oluşturulmuştur.”

İncil’de Cinsellik

Öyleyse, Kutsal Kitap’ın Ezgiler Ezgisi bölümünden yukarıda okuduğumuz ayetler evliliğin neşeli, şefkatli, duygusal, cinsel boyutlarının verdiği hazların ifadesidir. İncil’in cinsellik hakkında söyleyeceği her şey bu güzel başlangıç ​​noktasından kaynaklanmaktadır.

Kutsal Kitap’a göre, olağan koşullarda, eşlerin birbiriyle paylaştığı bir cinsel yaşamları olmalıdır. Çiftlerin cinselliği yaşaması sağlıklı olduğu gibi Tanrısal planın bir parçasıdır da.  Bunun ne kadar önemli olduğunu anlamak gerekir. Elçi Pavlus bu konuda şu tavsiyeyi veriyor:

Erkek kadına erkeklik görevini uygulamalı, kadın da erkeğe kadınlık görevini uygulamalı. Kadın kendi bedenine egemen değildir, erkek o bedene egemendir. Tıpkı bunun gibi, erkek de kendi bedenine egemen değildir, kadın o bedene egemendir. Birbirinize gerekeni vermemezlik etmeyin. Kendinizi duaya adamak için anlaşmaya varıp bir süre ara verirseniz o başka. Ama sonra yeniden bir araya gelin ki, tutkunuzu denetleyememeniz yüzünden şeytan sizi denemesin (1.Korintliler 7:3, 5).

Tabii ki bazı evli çiftler sevgili olarak yaşamayı doğal buluyorlar. Ancak her evlilikte durum böyle olmayabiliyor. Bazen çiftler ilişkilerinin fiziksel kısmını ihmal edebiliyor. Bu ihmalin birçok nedeni olabilir (çiftler arasındaki geçmişteki acılar, performans kaygısı, yoğunluk, cinsel sapkınlıklar, aldatma, iletişim eksikliği gibi sorunlar) Yine de bu sıkıntıların sebebi ne olursa olsun, Kutsal Kitap cinselliği sağlıklı, doğal ve iyi olarak görüyor.

Peki ya evli olmayan insanlar?

Evlilik dışı ilişki için nasıl konuşabiliriz? Kutsal Kitap, cinselliğin ömür boyu bir yolculuk için insanları birbirine bağlayıcı niteliği olduğundan söz ediyor. Bunu göz önünde bulundurursak evlilik dışı cinselliğin zararlı bir aktivite olduğunu görürüz. Cinsellik geçici bir bağ kurmak amacıyla kullanılamaz, çünkü cinsellik geçici bağlar kurmak için fazla güçlüdür.

Başka bir deyişle, Tanrı, evliliğin fiziksel bir ifadesi olarak cinselliği yaratırken ne yaptığını biliyordu. Ve eğer evlilik dışı cinsel ilişkiye girersek doğal olmayan bir yolda yürümüş oluruz. Evlilik hiç de basit bir şey değil, aksine büyük bir nimettir. Bu yüzden Pavlus 1. Korintliler mektubunda şöyle diyor:

Fuhuştan (evlilik dışı her türlü cinsel ilişkiden) kaçının. İnsanın işlediği bütün öbür günahlar bedenin dışındadır; ama fuhuş yapan, kendi bedenine karşı günah işler (1. Korintliler 6:18).

Ama acaba cinsel geçmişi (ve şimdiki durumu) pek de temiz olmayanlarımız için Kutsal Kitap’ın söylediği bir şey var mıdır? Evet. Kutsal Kitap, Tanrı’nın insanlığı başta tasarladığı şekle getirme çabasını anlatan hikâyeleri içerir. Tanrı bizim birbirimizle ilişkilerimizi olması gereken hale geri getirmek istiyor. Yani başarısızlıklarımız ve utançlarımızı alıp yerlerine harikalar koyuyor.

Ezgiler Ezgisi bize cinselliğin nasıl bir şey olduğunu göstermektedir. Evliliklerimiz pek de kusursuz olmasa bile. Bizim için büyük bir umut vardır. Bütün bu güzellikler biz insanlar içindir. Daha önce cinselliği kötü yönleriyle yaşamış olsak bile: Çünkü Tanrı utancı masumiyetle, incinmeyi güvenle, şehveti tutkuyla, bencilliği hassasiyetle, cinsellik bağımlılığını sağlıklı bir ilişkiyle değiştirmektedir. Sonuçta, Kutsal Kitap Tanrı’nın cinsellik hakkındaki görüşlerini bildirmekle kalmıyor, O’nun cinsel sorunlarımızı, hatalarımızı ve günahlarımızı nasıl iyileştirdiğini de gösteriyor.


Tagged

1 thought on “Cinsellik

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir