Taciz Hakkında

Sosyal Yaşam

Taciz, kötü muamele, birçok biçim alabilir ve fark edilmesi bazen çok zordur… Ara sıra tacizci kişinin “aklı başına gelir” gibi olup sizden özür bile dileyebilir… Bazı durumlarda taciz fiziksel ya da cinsel bir hal bile alabilir…

Bir ilişkiniz var ama sevdiğiniz kişi arkadaşlarla buluşmanızı, ailenizi ziyaret etmenizi ya da onların size misafirliğe gelmesini istemiyor. Onlarla telefonda konuşmanızdan şikâyet ediyor. İşten eve beş on dakika geç geldiyseniz, ‘Nerede kaldın?’ diye soruyor. Bir süre sonra fark ediyorsunuz ki ondan başka bir insanla görüşmeyeli aylar olmuş. İzole olmuş, yalnız kalmışsınız. Ve işler evde de pek iyi gitmiyor.

Belki işyerindeki müdürünüz üstlerine karşı arkadaşça davranıyor ama astlarına karşı soğuk ve talepkâr. Daha bu hafta, incir çekirdeğini doldurmayacak şeyler yüzünden iki kez azarlandınız. Molalarda bile arkadaşlarınızla sohbet etmeye çekiniyorsunuz çünkü biliyorsunuz ki müdürünüz bu tür şeyleri zaman kaybı olarak görüyor. Yıllık değerlendirme zamanı yaklaşıyor ve performansınız objektif olarak bakıldığında gayet düzgün ama siz yine de korkuyorsunuz. İşinizi kaybetmek istemediğiniz için de geceleri uykularınız kaçıyor.

Taciz, fark edilmesi zor bir şeydir

Taciz, kötü muamele, birçok biçim alabilir ve fark edilmesi bazen çok zordur. Kendi algılarımızdan kuşku duymak gibi doğal bir eğilimimiz vardır bizim. Kendi düşüncemizden emin değilsek, başkalarının fikirlerinin doğdu olduğunu var sayarız. Özellikle de o kişileri seviyor veya onlara saygı duyuyorsak. Yaptıkları bize yanlış gelebilir ama bunu aklileştiririz. “Falanca kişi bana değer verdiğinden böyle yapıyor. Ama ben anlayamıyorum. İleride anlarım. Yeterince çaba sarf edersem her şey yoluna girecektir.” Diye düşünürüz.

Ama öyle olmaz. İşler daha da kötüye gider. Bu kez başka tür bir taciz başlar. Size emirler vermeler, arkadaşlarınızla ailenizle görüşmenizi engellemeler, özsaygınızı zedeleyecek iğnelemeler. Tacizci kişi eğer onun kurallarına uymaz, otoritesine boyun eğmezseniz ileride başınıza gelebilecek kötü şeylerle ilgili imalarda bulunabilir. Bazı durumlarda taciz fiziksel ya da cinsel bir hal bile alabilir.

Yoksa değişti mi?

Ara sıra tacizci kişinin “aklı başına gelir” gibi olup sizden özür bile dileyebilir. Tacizci davranışlarına bir süreliğine ara verebilir. Ama bu durum hiçbir zaman uzun sürmez. Aynı oyun bir süre sonra tekrar başlar, tabii sizin çektiğiniz çile de. “Belki de ben bunu hak ediyorum”, diye düşünmeye başlayabilirsiniz. “Belki ben sebep oluyorum buna. Belki de onun benim hakkımda söylediği her şey aslında doğrudur.” Ve durumu düzeltmek için daha çok uğraşmaya başlarsınız. Ama yapacağınız hiçbir şey yeterli olmaz.

Taciz hiçbir zaman kabul edilebilir değildir

Bunu söylemeye gerek bile olmamalı, ama gerekiyor. Taciz hiçbir zaman kabul edilebilir değildir. Hiç kimse tacizi hak etmez; ne siz, ne de dünyanın en aşağılık, en kötü, en bozuk kişilikli insanı. Hiç kimse! Bir taciz olayında sorun taciz eden kişiden kaynaklanmaktadır. Ve tacizci suçu taciz ettiği kişiye atmaya ne kadar çalışırsa çalışsın, bu gerçek değişmez.

Eğer şu anda tacize uğruyorsanız, bilin ki bunu hak etmiyorsunuz. (Gerçekten de hak etmiyorsunuz, buna inanın!) Bir şekilde daha iyi davranmaya başlayarak, daha çok çalışarak sorunu çözemezsiniz, çünkü sorun sizde değildir. Sorun taciz eden kişinin içindedir. Bunun birçok nedeni olabilir ama hiçbir nedeni siz değiştiremezsiniz. Bu tamamen tacizci kişinin yapabileceği bir şeydir. Yardım etmek sizin gücünüzün ötesindedir.

Taciz, atlatılması zor bir durumdur

Belki bir süredir taciz görmektesinizdir, eğer öyleyse, gerçekten çok üzgünüz. Tacizin farkına varılması uzun süren bir durumdur. Taciz içeren bir ilişki yaşıyor olmak, normal insanların düşünmeyeceği bir çizgide beklentiler ve davranış biçimleri geliştirdiğiniz anlamına gelir. Örneğin şiddetli bir taciz eğilimli bir müdürle çalışmış bir kişi, aradan yıllar geçse de travmanın etkilerini yaşayacaktır. Yeni müdürü nazik ve iyi bir insan olsa bile ne zaman odadan içeri girse, taciz yaşamış kişi tedirgin olacaktır. Başka kimsenin fark etmediği küçük hatalar nedeniyle gereğinden fazla özür dileyecek,  kaygılanacaktır. Bu durum uzun sürebilir.

Eğer uzun süreli tacizden kaynaklanan psikolojik sorunlar yaşıyorsanız bir danışmanlık hizmeti almanız yararlı olabilir. Ama tacizin ve şimdi yaşadığınız sonuçların sizin suçunuz olmadığını sürekli hatırlamak, daha da yararlı olacaktır. Siz değerlisiniz.  Siz bir insansınız ve bu gerçek, size yaratan Tanrı’nın size sevdiği anlamına gelir.

Taciz mağdurlarının yaşamlarını Tanrı kurtarır

Eğer tacize uğruyorsanız, lütfen şunu bilin ki asla değersiz bir kişi değilsiniz. Hepimiz tacize, kötü muameleye uğrayabiliyoruz. Hristiyanlar  da öyle. Aile fertlerimiz, eşlerimiz, işverenlerimiz, hatta bazen cemaatimizdeki kardeşlerimiz tarafından bile. Bunun nasıl bir şey olduğunu tecrübeyle biliyoruz. Ama şunu da biliyoruz ki Tanrı o tecrübe ve acımızdan bile yeni, sağlıklı bir yaşam ortaya çıkarabilir. Biz şifaya tanıklık ettik. Çoğu zaman yavaş bir süreçti ama gerçek bir şifaydı gördüğümüz. Dahası, biz Tanrı’nın bizim yaralı halimizi alıp, başka insanlara şifa vermekte o yaraları kullandığına da tanık olduk.

Hristiyan imanına göre Tanrı, kötü muamele görmenin,ne olduğunu bilen bir Tanrı’dır. Öyle ki bu kötü muameleyi ölüm noktasına dek yaşadı. İsa çarmıhta acı çekip öldüğünde olan şey buydu. Ve bu onun kötü muameleyle ilk karşılaşması da değildi. Dini liderlerin da dahil olduğu bu tacizlere daha önce de uğramıştı. Hristiyanlar aynı İsa’nın şimdi diri olduğuna ve gerek kâinatta gerekse bizim yaşamlarımızda egemen olduğuna iman eder. Bilirler ki güvenlerini Tanrı’ya bağladıklarında o, yaşadıkları taciz ve kötü muamele deneyimini dönüştürecek, onlara yeni bir yaşam armağan edecektir.


Tagged

2 thoughts on “Taciz Hakkında

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir