Planlı Hayat

Kişisel Gelişim

Toplumda rol modeli konumunda olan insanların ortak özelliği planlı hayatlar sürmeleri. Planlı hayat başarının en önemli koşullarından biri. Aşırı kaygısızlık ve plansızlıksa başarısızlığın garantisi adeta! Kendimizi aşırı bir disiplin içinde boğmamız elbette doğru değil. Ama bu iki uç arasında bir orta yol bulmak ve hayatımızı makul bir plana göre yaşamak yine de mümkün. Bereket ya da verimlilik kavramlarıyla yakından ilgili.

Hayatı Yakala

Ne demek bu şimdi? Hayatı yakalayacakmışım! Reklamın söylediğine göre dışarı çıkmalı ve günümü gün etmeliymişim.

Bir de ‘Hayatı kendine zindan etme’ var. O cümle ise bu yukarıda söylediğimin kardeşi.

Genel inanış hayatlarını planlı yaşayan insanları öyle yaşamayanlardan daha başarılı olduklarına dairdir.

Örnek teşkil edecek hayat yaşayan birçok kişi hayatlarını belirli bir plana göre yaşıyorlar. Başarılı şirket yöneticileri, müdürler, CEO’lar hayatlarını bir programa göre yaşıyorlar.

Ünlü iş adamı Steve Jobs hayat rutini ile ilgili şu değerli bilgiyi veriyor.

Sabah uyandığında, ne olursa olsun yapman gerekenleri ve arzularını yeniden değerlendirmelisin. Aynaya bakıp kendime şunu sorarım: “Bugün hayatımın son günü olsaydı, bugün yapmak üzere olduğum şeyi yapmak ister miydim?” Eğer cevap “hayır” olsa bile, o şeyi değiştirmezdim.

Steve Jobs geçen senelerde öldüğünde arkasında bir üründen çok bir düşünce bırakmıştı.

O yüzden hayatın planlanması önemli bir gerçek. Bu da kendimize sorular sormaktan ve ne yapacağımızı anlamaya çalışmaktan geçiyor.

Planlı hayat zevklidir!

Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg ‘Hayatta sadece amaçlarınızı belirlemek yetmez’ diyor.

Hayatta amaçları belirlemek ve uygun adımlar için plan yapmak sadece bir başlangıç. Bunun arkasından da koşmanız gerekiyor.

Eğitim sistemimizin artık daha küçük taşları öğütüp elediği bir dönemden geçiyoruz. Hayatı planlayan bireyler istek ve arzularının arkasından koştururken kendi yaşıtlarının bir adım önüne geçiyor.

Ne istediğini bilen, bunu planlı bir şekilde hayattan talep eden ve almak için çaba sarf eden, güçlü kişilerden bahsediyorum.

İşte o çocuklar üniversite sınavlarını kazanıyor. Gelir düzeyi, yaşanılan çevre, maddi olanaklar ve arzularını yerine getirmek için önünde duran diğer engellerden yılmayan kişiler, daha güçlü bireyler ve karakterler oluyor.

Hayatı planlamak konusunda en bilindik yanlış, hayatı planlayarak yaşadıklarınızdan zevk almayacağınız, ânı yakalayamayacağımız yönünde.

Ancak zaten bir şirket yöneticisi olmasak da hayatımızı planlamıyor muyuz?

Yazın yapacağınız tatilden uzun vadede alacağınız araba ya da eve, okuyacağınız okula kadar birçok şeye kafa yorup programlıyoruz.

Birçoğumuz şimdiden gelecek senenin bayram tatili günlerini ve o günlerde ne yapacağımızı araştırmaya başladık bile.

Bir orta yol

Ancak bu iki uç arasında bir orta yol bulunamaz mı?  Bir yanda kaygısız, plansız yaşama ve yumurta kapıya dayandığında sorumluluklarla başa çıkmaya çalışmak, diğer yanda hayatı kendimize zehir edecek derecede aşırı planlılık!

Bir planınız olmalı.

Gençliğin en güzel zamanlarını uyuyarak geçiren, dizilerin sanal hayatlarına kendini bırakan, yarın için ne düşünüyorsun sorusuna ‘bakarız’ diyen kişilerin bolluğu insanı gerçekten üzüyor.

Durum sadece gençlerle ilgili de değil. En son ne zaman çocuğunuzun geleceğiyle ilgili kaygılarınızı giderecek bir durum konusunda plan yaptınız?

Hayat, her santimi kontrollü bir şekilde geçirilecek kadar sıkı yaşanmamalı, katılıyorum. Ancak bunun bir ortası olmalı. Hem planlı yaşamak hem de hayattan zevk almak mümkün olmalı.

Planlı hayat ve bereket kavramı

Planlama işini Allah’a bırakıp geriye çekilen bireyler olmak kötü. Allah büyüktür, kerimdir, o bilir, deyip sorumluluklarımızdan kaçıyoruz çoğu zaman.

Öte yandan, tüm sorumluluklarımızı kendi elimize alıp Allah’ı hayatımızın dışında bırakıyoruz.

Kendinize bir düzen belirlemeden hayatınızı tümüyle mucizeler ve beklentilerle geçirmenin iyi bir fikir olduğunu mu düşünüyorsunuz?

Hayatını belli bir disipline göre yaşayan kişinin Allah ile olan ilişkisi daha sağlam olur. Buna inanıyorum.

Ben ders çalışıp, üniversite sınavı ve sonrası konusunu Allah’a adamış kişiler tanıyorum. İşinde verimli ve hakkını vererek çalışan ve hayatlarındaki bereketi Allah’a adamış inançlı kişiler bunlar. Çocuklarıyla ilgilenip, onlara sevgi verip, onların hayatının gerisindeki tüm kaygıları Allah’ın önüne sermiş bireyler.

Bu ortak bir çalışmanın ürünüdür ve Tanrı sizin sarf ettiğiniz çabayı bereketli kılar.

Eylemsizlik ve tembellik, düzensizlik, Kutsal Kitap literatüründe bereket ile ilişkilendirilmez.

Çünkü Tanrı sürekli bir devinim içerisinde ve yaşamı belirli bir plana göre sürdürüyor. İnsandan yan gelip yatmasını beklemek Tanrı’nın karakterine terstir.

İstikrarlı bir yaşamın getirisi için hayatınızda köklü değişiklikler yapmanız gerekebilir.

Hayatı planlamaya şimdi başlamak ve bunu uygulamak ister misiniz? Eminim yapmaya başladıktan bir hafta sonra farkı göreceksiniz.


Tagged

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir